Skip to main content

«  View All Posts

Äggoljetempera: En Guide till Färgen Som Lever i Ditt Hem

januari 9th, 2024 | 6 min read

By Tobbe Lindgren

ingredienser för att göra äggoljetempera: ett glas vatten, linoljefrön, ägg och grön färgpigment med en pil som visar färgburkar med färg.

Denna guide inspirerades av en fråga jag stötte på under ett offertbesök. En kund, intresserad av att få sina vävade väggar bredspacklade och sen måla dom själv, frågade om det var möjligt att använda äggoljetempera på spacklade ytor.

Detta var en fråga jag initialt inte hade ett direkt svar på, vilket väckte min nyfikenhet. Denna guide är ett försök att inte bara besvara denna specifika fråga utan också att ge en omfattande inblick i äggoljetemperans värld.

 


I denna guide kommer du lära dig följande:

 1. Äggoljetempera: En Historisk och Miljövänlig Färg

  • Ursprung och historik
  • Sammansättning och ekologiska aspekter
 2. Fördelar och Användningsområden

  • Äggoljetemperas fördelar
  • Lämpliga användningsområden: Tak, väggar, snickerier, etc.
 3. Äggoljetempera på Bredspacklade Väggar

  • Förberedelse av bredspacklade väggar
  • Påföringstekniker och torkningsprocess
 4. Blandning och Förberedelse av Äggoljetempera

  • Ingredienser och blandningsinstruktioner
  • Anpassning av färgen för olika ytor
 5. Praktiska Tips och Råd

  • Hantering av olika underlag
  • Tips för optimala resultat och underhåll
 6. Vanliga Frågor och Svar

  • Frågor om äggoljetemperas egenskaper och användning
  • Expertens svar och rekommendationer
 7. Fallstudier och Erfarenheter

  • Exempel på projekt och användarupplevelser
  • Uppdaterad kunskap från en yrkesmålare
 8. Slutsats

  • Sammanfattning och vikten av att sprida kunskap
  • Uppmuntran till att prova äggoljetempera
 9. Referenser och Ytterligare Resurser

  • Böcker och artiklar för vidare läsning
  • Webbresurser och expertkontakter

 


1. Äggoljetempera: En Historisk och Miljövänlig Färg

Ursprung och Historik

Äggoljetempera är en färg med anor från åtminstone 1400-talet, vilket gör den till en av de äldsta kända färgtyperna. Användningen av äggoljetempera sträcker sig från slott till kojor, vilket vittnar om dess mångsidighet och popularitet genom århundradena. Denna historiska kontext ger färgen en speciell charm och förbinder användaren med ett kulturarv som sträcker sig långt bak i tiden.

Sammansättning och Ekologiska Aspekter

Äggoljetempera är en blandning av naturliga ingredienser: rå kallpressad linolja, vatten, ägg och pigment. Denna kombination skapar en hållbar och miljövänlig färg som avger minimala emissioner. Den distinkta doften av linolja under de första dagarna av oxidationen är ett bevis på det naturliga ursprunget.

En viktig aspekt av äggoljetempera är dess ekonomiska och miljömässiga fördelar. Eftersom färgen blandas i den mängd som behövs, minimeras spill och överanvändning. Dessutom är de grundläggande ingredienserna förnybara resurser. Linoljan och de ekologiska äggen bidrar till färgens hållbarhet, både i termer av miljöpåverkan och färgens livslängd på ytan den appliceras på.

13-3

2. Fördelar och Användningsområden

Äggoljetemperas Fördelar

Äggoljetempera erbjuder flera fördelar som gör den till ett eftertraktat val för målare och DIY-entusiaster.

För det första är färgen känd för sin vackra matta eller halvmatta finish, vilket ger djup och lyster till ytan den appliceras på. Dess unika förmåga att reflektera ljus skapar en levande och skimrande effekt som är svår att uppnå med andra färgtyper.

Färgens långa hållbarhet och diffusionsöppenhet bidrar till ett sundare inomhusklimat, eftersom den tillåter väggarna att "andas". Detta är särskilt viktigt i äldre byggnader där luftcirkulationen är en avgörande faktor för att förhindra fuktskador.

Lämpliga Användningsområden

Äggoljetempera är exceptionellt mångsidig och kan användas på en mängd olika ytor. Den är idealisk för tak, väggar och snickerier, inklusive lister, foder, dörrar, möbler och mer.

Äggoljetempera fäster på de flesta underlag, såsom trä, papp, tapet, tyg, puts, betong, sten och lera, samt byggskivor av gips eller trämaterial.

Grundfärgen i äggoljetempera ger god vidhäftning och skapar ett jämnt sugande underlag, vilket påskyndar torkningen av påföljande färgskikt. Dess förmåga att anpassa sig till olika ytor gör det till ett utmärkt val för både traditionella och moderna målningsprojekt.

3. Äggoljetempera på Bredspacklade Väggar

Förberedelse av Bredspacklade Väggar

Att måla med äggoljetempera på bredspacklade väggar kräver noggrann förberedelse. För att uppnå bästa resultat är det viktigt att väggarna är släta och väl förberedda. Det innebär att de ska vara noggrant rengjorda, slipade och fria från damm. Ett jämnt och väl förberett underlag är nyckeln till en slät och hållbar yta.

Påföringstekniker

När det kommer till påföringstekniker, är äggoljetempera anmärkningsvärt förlåtande och anpassningsbar. Färgen kan appliceras med pensel, roller eller spruta, beroende på den önskade effekten och användarens komfort. Det är viktigt att applicera färgen jämnt över hela ytan och att vara uppmärksam på hur den torkar, för att säkerställa en enhetlig finish.

Torkning och Härdning

Äggoljetempera kräver tålmodighet när det kommer till torkning och härdning. Torktiden kan variera beroende på rummets temperatur och fuktighet, samt färgens tjocklek.

Det är viktigt att tillåta tillräckligt med tid för att färgen ska härda ordentligt, vilket kan bidra till en hållbar och långvarig yta. Efter torkning kan ytan vid behov poleras för att uppnå en högre glans och ytterligare förstärka färgens naturliga skönhet.

4. Blandning och Förberedelse av Äggoljetempera

Ingredienser och Blandningsinstruktioner

Äggoljetempera består av rå kallpressad linolja, vatten, ägg (antingen färska eller i form av torkat ekologiskt äggpulver) och pigment. För att blanda din egen färg, följ dessa enkla steg:

 1. Blanda den fördefinierade pigmentsblandningen med vatten i en hink. Låt stå en stund och sedan mixa ordentligt.
 2. I en separat hink, mixa ägg och linolja för att skapa en "äggolja".
 3. Kombinera äggoljan med pigmentblandningen och mixa tills en jämn konsistens uppnås.

Det är viktigt att endast blanda den mängd som behövs för att minska spill och maximera färgens fräschhet.

Anpassning av Färgen för Olika Ytor

Äggoljetempera kan anpassas för en mängd olika ytor, inklusive väggar, tak, snickerier och golv. Recepten varierar något beroende på ytan och önskad finish. För väggar och tak kan en matt eller halvmatt yta önskas, medan snickerier och möbler kanske kräver en halvmatt till halvblank finish.

Det är viktigt att välja rätt recept för din specifika användning för att säkerställa bästa möjliga resultat.

12-2

5. Praktiska Tips och Råd

Hantering av Olika Underlag

Äggoljetempera är anpassningsbar och kan användas på en mängd olika underlag. För bästa vidhäftning och finish är det viktigt att förbereda underlaget noggrant.

På sugande underlag som puts eller lumppapp kan det vara fördelaktigt att späda färgen med mer vatten för jämnare applicering. På icke-sugande underlag som målade ytor eller hyvlad träyta kan du förvänta dig bredare täckning per liter färg.

Tips för Optimala Resultat och Underhåll

 • Tunnare Lager för Bättre Resultat: Äggoljetempera fungerar bäst när den appliceras i tunna lager. Detta ger jämnare torkning och minskar risken för ojämnheter i finishen.
 • Underhåll av Målade Ytor: När äggoljetempera har torkat och härdat ordentligt, är det relativt enkelt att underhålla. Smutsiga ytor kan rengöras försiktigt med varmt vatten och mild såpa.
 • Omålning: Om du önskar ändra färg eller uppdatera en yta målad med äggoljetempera, är det viktigt att låta den ursprungliga färgen härda ordentligt innan du målar över den. En lätt slipning och rengöring rekommenderas innan du applicerar ny färg.

6. Vanliga Frågor och Svar

I denna sektion kommer vi att täcka några av de vanligaste frågorna om äggoljetempera och ge insiktsfulla svar baserade på expertkunskap och erfarenhet.

Varför ska jag välja äggoljetempera?
Äggoljetempera är uppskattad för sin unika sammetslyster och förmågan att reflektera ljus på ett varierande sätt, vilket ger en "levande" effekt. Dess naturliga och miljövänliga sammansättning, enkelhet i användning och mångsidighet över olika ytor gör den till ett föredraget val för många.

Hur beräknar jag mängden färg jag behöver?
Beräkna mängden färg utifrån underlaget och appliceringssättet. Generellt sett räcker 1 liter färg till ca 10-15 kvm, beroende på underlagets sugförmåga och appliceringsmetod (roller eller pensel).

Kan jag få en kritvit äggoljetempera?
Äggoljetempera kan inte bli lika kritvit som vissa andra färgtyper på grund av linoljans egenskaper. Dock kan man uppnå en varm vit ton genom att bryta färgen med mycket små mängder grått, svart eller blått pigment.

Blir färgen bättre med ekologiska ägg?
Det finns ingen vetenskaplig bevisning som stöder att ekologiska ägg skulle ge en bättre färgkvalitet, men det är ett miljövänligare val.

Kan jag måla äggoljetempera ovanpå annan färg?
Ja, du kan måla äggoljetempera över de flesta färgtyper, förutsatt att den befintliga ytan är ordentligt rengjord och uppgruggad för bättre fästförmåga.

Vilket är bäst att måla med, roller eller pensel?
Valet mellan roller och pensel beror på personlig preferens och den önskade effekten. Rollers kan vara effektiva för stora ytor medan penslar ger mer kontroll och är idealiska för träytor.

7. Fallstudier och Erfarenheter

Eftersom jag inte har någon personlig erfarenhet angående målning med äggoljetempera hittade jag två fallstudier på nätet som visar på färgens mångsidighet och anpassningsbarhet: äggoljetempera använd i en historisk renovering och i ett modernt bostadsprojekt.

Historisk Renovering med Äggoljetempera


 • Projektbeskrivning: Ett kulturhistoriskt viktigt hus genomgick en omfattande renovering där äggoljetempera användes för att återskapa en tidsenlig interiör.
 • Utförande: Noggranna undersökningar gjordes för att matcha de ursprungliga färgerna. Äggoljetempera valdes för sin autenticitet och förmåga att återskapa historiska färgtoner och texturer.
 • Resultat: Projektet lyckades återskapa husets historiska charm och atmosfär, vilket mottogs mycket positivt både av kulturhistoriker och lokalbefolkningen.

Miljövänlig Estetik i Modern Bostad


 • Projektbeskrivning: En modern villa som renoverades med fokus på hållbarhet och minimalistisk design, där äggoljetempera spelade en central roll.
 • Val av Äggoljetempera: De miljövänliga och icke-toxiska egenskaperna hos äggoljetempera var avgörande faktorer, tillsammans med dess unika estetiska kvaliteter.
 • Resultat: Den färdiga interiören uppvisade en distinkt och levande yta som förhöjde den minimalistiska designen, med en extra dimension av naturlig skönhet och miljömedvetenhet.

8. Slutsats

Uppmuntran till att Prova Äggoljetempera

För dig som överväger att använda äggoljetempera i ditt nästa projekt, hoppas jag att denna guide har gett dig några värdefulla insikter och inspiration. Med dess anpassningsförmåga, miljövänliga sammansättning och estetiska skönhet, erbjuder äggoljetempera en unik möjlighet att skapa levande och hållbara ytor.

Avslutande Tankar

Äggoljetempera är mer än bara en färg; det är ett sätt att föra traditionen vidare, värna om miljön och utforska kreativitet i måleri. Oavsett om du är en erfaren målare eller en entusiastisk DIY-are, erbjuder äggoljetempera en spännande väg att utforska.

Och jag själv då, som är en yrkesmålare men aldrig har använt äggoljetempera. Jo, jag tänker lägga till det på min bucketlista och testa själv!

9. Referenser och Ytterligare Resurser

Böcker och Artiklar

 1. "The Art of Egg Tempera Painting" av George O'Hanlon.
 2. "Historical Painting Techniques, Materials, and Studio Practice".
 3. "Eco-Friendly Painting: Using Egg Tempera for a Greener Home".

Webbresurser

 • Onlineforum och community-sidor för traditionella målningstekniker.
 • YouTube tutorials för att blanda och applicera äggoljetempera.
 • Ovolin - En omfattande resurs med information om äggoljetempera, inklusive historik, appliceringstekniker och tips för att skapa din egen färg.

Expertkontakter

 • Lokala och internationella konstnärer och hantverkare som specialiserar sig på äggoljetempera.

 


Har du fler frågor som inte besvarades i denna artikel? Kontakta oss på Lindgrens Måleri genom att ringa 0721-67 16 15 eller klicka här för att skicka en email. Om du är redo att få en offert, var god, klicka här för att fylla i en offertförfrågan. Efter att vi tagit emot din förfrågan kommer vi att kontakta dig för att lyssna hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Tobbe Lindgren

Plankstrykaren bakom Lindgrens Måleri. Uppvuxen med spackel och pensel i händerna...och en stark misstanke om att det är färg, inte blod, som pulserar genom ådrorna. En lyckad dag börjar med ägg & bacon (samt några stänk tabasco) till frukost med ett stort glas färskpressad apelsinjuice.