Skip to main content

«  View All Posts

ROT-Avdraget: Vad Är Det och Hur Fungerar Det?

januari 6th, 2024 | 2 min read

By Tobbe Lindgren

blå bakrund med en hand som håller ett hus med en text som står, hur fungerar rot-avdraget?'

När du står inför ett målningsprojekt i ditt hem, är en av de största fördelarna du har som kund i Sverige möjligheten att dra nytta av ROT-avdraget. Men hur gör du detta? Låt mig bryta ner det för dig, steg för steg, så att du kan få mest möjliga värde ur ditt nästa projekt.

Steg 1: Förstå Vad ROT-Avdraget Är

Först och främst, låt oss prata om vad ROT-avdraget faktiskt innebär. ROT står för Renovering, Ombyggnad, och Tillbyggnad. Det är en skattereduktion som du som privatperson kan utnyttja för arbetskostnader vid renoveringar i din bostad. Det betyder att en del av arbetskostnaden subventioneras av staten, vilket sänker din totala kostnad.

Steg 2: Kontrollera Din Behörighet

Innan du dyker in i ett projekt, se till att du uppfyller kraven för ROT-avdraget. Du måste vara över 18 år och ha betalat tillräckligt med skatt under året för att täcka avdraget. Dessutom måste arbetet utföras på en bostad som du äger och bor i.

Steg 3: Välj en Kvalificerad Leverantör

För att utnyttja ROT-avdraget måste du anlita en leverantör som är registrerad för F-skatt och godkänd av Skatteverket. Som kund är det ditt ansvar att säkerställa att företaget du anlitar uppfyller dessa kriterier.

Steg 4: Förstå Gränser och Regler

Det finns en gräns för hur mycket ROT-avdrag du kan göra varje år. För närvarande ligger denna gräns på 30% av arbetskostnaderna, upp till ett visst belopp. Se till att du är uppdaterad om de aktuella reglerna och gränserna.

Steg 5: Kommunikation med Din Leverantör

När du har valt en kvalificerad leverantör, är nästa steg att kommunicera om ditt behov av att använda ROT-avdraget. Detta är viktigt så att företaget kan inkludera relevant information i fakturan och se till att allt är korrekt dokumenterat.

Steg 6: Fakturering och Skattereduktion

När arbetet är slutfört och du har fått din faktura, kommer din leverantör att rapportera detta till Skatteverket. Skattereduktionen dras av direkt på fakturan, vilket innebär att du endast betalar nettokostnaden efter avdraget.

Steg 7: Uppföljning och Kontroll

Efter projektets avslut är det bra att följa upp och se till att allt har rapporterats korrekt till Skatteverket. Du kan kontrollera detta genom din skattedeklaration eller genom att logga in på Skatteverkets hemsida.

Avslutning: Utnyttja ROT - Smart och Enkelt

Att utnyttja ROT-avdraget är en fantastisk möjlighet för dig som kund att minska dina kostnader vid renoveringar. Genom att följa dessa steg och samarbeta nära med din leverantör, kan du göra processen både enkel och kostnadseffektiv.

Kom ihåg, ROT-avdraget är där för att hjälpa dig. Så varför inte utnyttja det till fullo? På Lindgrens Måleri är vi här för att hjälpa dig varje steg på vägen, från första konsultationen till det färdiga projektet. Låt oss tillsammans göra ditt hem till den bästa platsen det kan vara!

Om du vill läsa mer om hur ROT-avdraget fungerar kan du läsa:

 

 


Har du fler frågor som inte besvarades i denna artikel? Kontakta oss på Lindgrens Måleri genom att ringa 0721-67 16 15 eller klicka här för att skicka en email. Om du är redo att få en offert, var god, klicka här för att fylla i en offertförfrågan. Efter att vi tagit emot din förfrågan kommer vi att kontakta dig för att lyssna hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Tobbe Lindgren

Plankstrykaren bakom Lindgrens Måleri. Uppvuxen med spackel och pensel i händerna...och en stark misstanke om att det är färg, inte blod, som pulserar genom ådrorna. En lyckad dag börjar med ägg & bacon (samt några stänk tabasco) till frukost med ett stort glas färskpressad apelsinjuice.

Topics:

Guide