Sök efter ämnen eller resurser
Ange din sökning nedan och tryck på enter eller klicka på sökikonen.
ROT-avdraget är ett uppskattat stöd för många privatpersoner som vill renovera sina hem, även för oss som utförare givetvis. Om det hade varat genom åtminstone en av årets två tuffaste perioder.
Under ett verksamhetsår ser vi periodiska förändringar i mängd arbete, både vad gäller antalet timmar per arbetsorder men också omfattning i arbete. Under de varmare månaderna är utvändiga arbeten prioriterade under sommaren med tanke på väderförhållanden, där vi även förlägger avtalsmässig semester om minst tre veckor i stöten. Våra möjligheter att utföra kvalitativa måleriarbeten med långsiktig hållbarhet är därmed relativt begränsade till sommaren. Lagom tajmade med utökat antal förfrågningar om större måleriarbeten.
De kalla, blöta och mörka perioderna spenderar vi med invändiga arbeten som oftast innefattar servicemåleri, mindre jobb som tapetsering i sovrum, målning i kök och fler skiften av arbetsplats. Det som i branschen sägs vara lågsäsong, den period vi hade behövt hjälp under med exempelvis utökat ROT-avdrag för privatpersoner som passar på att "få jobbet gjort".
Inte nog med det, förslaget om det utökade ROT-avdraget dimper ner i allas våra knän under just lågsäsong. Vilket innebar att de inplanerade invändiga arbeten som redan bokats för utförande fram till maj och solsken, sköts fram till efter den 12 maj. Offerter skickades med högre ROT än vad som ännu beslutats och vi utförare stod med samtliga risker.
Vi arbetar ständigt med att minimera toppar och dalar i både arbetsbelastning och det ekonomiska flödet (likviditet) där långsiktiga samarbeten med entreprenörer, bostadsbolag och kommuner blir avgörande för att kunna behålla våra medarbeatre året om, OCH vår kundnöjdhet. Något som tyvärr också är vanligt i vår bransch, är att kompetenta målare anställs inför högsäsong (sommaren) och varslas inför lågsäsongen (vintern). Det skapar inte bara ohållbara arbetsmiljöer och en oattraktiv bransch att arbeta i, det påverkar även kvaliten för dig som kund när erfarna målare väljer att skola om sig för att förbättra sina arbetsvillkor.
Nu kom iallafall ett beslut om utökat ROT-avdrag, lagom till högsäsongen drar igång. Ett av regeringens syften är att hjälpa hantverksbranschen upp på fötter efter en tuff period. Hade det varit ett primärt syfte, skulle beslutet tagits inför en lågsäsong. Vi har alltså i bästa fall fyra månader med fulla orderböcker, lönsamma arbeten och bra kassaflöde, samtidigt som ett gäng nya förfrågningar om utvändiga arbeten trillar över oss från privatpersoner som passar på att nyttja det tillfälliga och utökade ROT-avdraget om 50% istället för de tidigare 30% på arbetskostnaden. Innan den sista december i år.
Vad innebär det i praktiken?
- Potentiella kunder blir besvikna över att planeringen inte går ihop hos oss som utför ROT-arbeten och förtroendet briter ytterligare.
- Företag anställer ny personal på villkor som inte är hållbara på sikt, en dålig första upplevelse av yrket för vissa, en trist vardag för andra.
- Kriminella verksamheter utnyttjar billig och "oseriös" arbetskraft, lovar tidplaner och resultat som inte hålls och fifflar med avdrag. För; ROT-avdraget kan göras efter att arbetet är utfört, det räcker inte med en förskottsfaktura innan årssikftet.
För oss är detta en utmaning vi nu möter med ansvar. Vi väljer att fortsätta hålla vad vi lovar med fasta anställningar och planerad kapacitet – för våra kunders och våra medarbetares skull. Men även för branschen. Det innebär kanske inte alltid lägst pris, men vi tror på att kvalite för dig även innefattar trygghet, transparens och glädje.
Till Regeringskansliet: Ett förslag från vår sida är att utöka dialogen och samverkan tillsammans med oss som påverkas, vars verksamhet ni sägs vilja stötta. Ta vår hjälp att se till det faktiska problemet och hitta den mest relevanta lösningen. Inte den som möjligtvis passar regeringens budget för året.
Topics: